Om du vill bli godkänd för ett lån måste du uppfylla ansökningskriterierna. Dessa varierar beroende på typ av lån och leverantör. Därför är det nödvändigt att bekanta dig med företagens specifika krav och regler.

Vi ger dig en översikt över vad du kan förvänta dig och hur du undviker att bli avslagen.

Så här undviker du avslag på lån

Naturligtvis är det uppenbart att man måste uppfylla företagets krav och regler. Dessa varierar beroende på om man ansöker om ett vanligt banklån, ett konsumentlån, ett billån o.s.v. Därför finns ingen specifik uppsättning regler för vem som kan ta ett lån.

Konsumentlån är som regel något lättare att få godkänt, medan ett banklån kräver mer dokumentation och en starkare ekonomi. För att undvika att ditt lån avvisas måste du först kontrollera ansökningskriterierna innan du ansöker.

Det är också viktigt att informationen är helt korrekt. Det kan låta grundläggande men till och med ett litet skriv- eller stavfel kan innebära att din ansökan inte accepteras. Exempel kan vara en felaktig e-postadress eller angiven information om dig själv eller din ekonomi som inte stämmer med verkligheten.

Företagen har möjlighet att kontrollera din information i  register och liknande. Därför kan du lika gärna säga hela sanningen från början, annars riskerar du att din ansökan avslås automatiskt.

Vad påverkar om jag blir avvisad?

Som nämnts har olika leverantörer olika krav men det finns några de flesta delar. Här tittar vi på en del faktorer som kan avgöra om din ansökan blir godkänd:

  • Din ålder: Alla företag har en åldersgräns, som lägst 18 år.
  • Din bostad: Som regel finns det krav på att du måste ha en svensk adress och medborgarskap. Ofta behöver du också ha bott i Sverige under en viss tid.
  • Din skuldhistoria: Majoriteten av leverantörerna avvisar sökande som har skulder hos kronofogden.
  • Din inkomst: Det finns nästan alltid ett krav att du har en inkomst om du måste låna pengar. Beloppet beror dock på hur mycket du vill låna och var du ansöker. En tumregel är dock att ju starkare din privatekonomi är desto fler alternativ får du – och sannolikt kommer du då även erbjudas desto lägre ränta.

Så här kan du stärka din personliga ekonomi

En stark privatekonomi utgör således grunden för ett bredare urval av relevanta lånegivare. Det ökar även dina möjligheter till gynnsammare villkor och lägre räntor. Du kan stärka din personliga ekonomi själv på flera sätt.

Öka din inkomst genom att jobba övertid eller skaffa ett extrajobb. Minska samtidigt dina utgifter genom att spara på till exempel el och värme, undvika impulsköp och planera dina inköp. Lägg också pengar åt sidan istället för att shoppa eller resa när du får pengar över.

Med en stark ekonomi förbättrar du din utgångspunkt och minskar risken för att få din låneansökan avslagen.